Bladluizen in de tuin tegen gaan, hoe doe je dit?

Wanneer je mogelijk last hebt van bladluizen, dan is het erg belangrijk om ze tegen te gaan. Je wil natuurlijk niet dat je planten kapot gaan door de bladluizen. Bladluizen bestrijden kun je op meerdere manieren doen. Als je nog geen idee hebt, hoe je dit kan doen, is het belangrijk om verder te lezen. In de tekst vind je namelijk manieren over hoe jij bladluizen kunt verwijderen. 

Wat doen bladluizen met jouw planten?

Bladluizen doen over het algemeen niks goeds met jouw planten. Ze voeden zichzelf namelijk met het sap van voornamelijk erg jonge planten. Daarnaast kunnen ze virussen overbrengen. Dit kan de planten ziek maken waardoor de planten dood kan gaan. Als je het geluk hebt dat ze alleen het sap gebruiken en geen virus overbrengen, dan kan het zijn dat de planten alleen schade hebben. Maar ook dit wil je voorkomen. Ook reproduceren de bladluizen erg snel waardoor ze een echte plaag vormen. En dit is natuurlijk niet goed want met een grote hoeveelheid van de bladluizen kan het zijn dat je planten nog sneller dood gaan en beschadigen. De kans dat je planten dit overleven is erg klein. 

Wat kun je doen om van een bladluizenplaag af te komen?

Om van een bladluizenplaag af te komen zijn er een aantal opties. De bladluizen hebben een natuurlijke tegenstander namelijk de lieveheersbeestjes. En deze eten dus de bladluizen. Dus hoe meer lieveheersbeestjes er zijn hoe minder bladluizen je tegen zal komen. Precies daarom kun je lieveheersbeestjes uit zetten om bladluizen te bestrijden. Lieveheersbeestjes zullen zodra er geen bladluizen zijn ook opzoek gaan naar een andere plek met bladluizen in de buurt. Daarom zul je ook geen overlast krijgen van lieveheersbeestjes. Daarnaast ook niet van larven van lieveheerbeestje. En dat maakt dit dus een makkelijke en milieu verantwoorde oplossing tegen bladluizen. Verder zijn er nog een aantal manieren die je kunt proberen die meer een thuis remedie zijn. Als eerste kun je namelijk je koffiedrab bewaren en dit op plekken strooien waar de insecten zich bevinden. De koffie bevat namelijk voedingstoffen die de planten weer kunnen gebruiken. Maar de sterke koffie geur is dan bedoeld om de insecten weg te houden. Ook kun je een knoflook spray gebruiken om de insecten tegen te gaan. Dit is dan ook zeker niet schadelijk voor je planten. 

Overige opties om bladluizen tegen te gaan

Verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt proberen om bladluizen tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een insectenspray maken met knoflook en munt. Deze mix je met water en een staafmixer. De insecten kunnen hier namelijk niet tegen waardoor ze al snel van de planten af zullen blijven.

 

Geef een antwoord