De graafmachine; hoe en wat?

Het zou je misschien verbazen, maar de graafmachine is al meer dan 150 jaar geleden uitgevonden. Tuurlijk was het toen no niet een modern gevaarte als dat het tegenwoordig is, maar het deed wel zijn werk. Tegenwoordig kunnen graafmachines vaak meer dan puur alleen het graafwerk verrichten, zo dragen ze vaak zware objecten of slopen ze een muurtje. Een multifunctioneel apparaat zou je dus kunnen zeggen en daar houden wij Nederlanders wel van. Echter mag de graafmachine niet altijd voor meer taken gebuikt worden dan puur en alleen het graven. De bedoelde taken zijn altijd door de producent in de gebruiksaanwijzing opgenomen, maar hier wordt niet altijd door de gebruiker naar geluisterd. In het geval dat er dan een ongeluk veroorzaakt wordt, zijn de werknemer en werkgever flink in de problemen. Het mag dus een multifuntioneel apparaat kunnen zijn, toch moet je je houden aan de bedoelde functies van het apparaat. In deze blog geef ik een kijk op de uitvinding en ontwikkeling van een graafmachine en geef ik een aantal tips waar je op moet letten als je een graafmachine wilt kopen.

De geschiedenis

De graafmachine is uitgevonden in 1839 toen William Otis een patent aanvroeg op de 'kraangraafmachine'. Hij had deze machine uitgevonden doordat de aanleg van spoorlijnen ervoor zorgde dat er grote hoeveelheden grond verplaatst moesten worden. Destijds werd zijn uitvinding de 'stoomschep'genoemd doordat hij op het idee gekomen was door de opkomst van de stoomkracht en hij het apparaat zo had ontwikkeld dat de stoomketel via een lange ketting een grote schep in beweging bracht. Destijds bewoog de machine zich op de rails van de treinen, tegenwoordig is het apparaat natuurlijk via een rupsband o via grote wielen verplaatsbaar. De uitvinder heeft zelf helaas niet veel van zijn uitvinding kunnen profiteren, want hij overleed hetzelfde jaar als dat hij het patent aanvroeg.

Tips

Een graafmachine kopen is geen simpele aankoop. Het gaat meestal op een significant bedrag en je wilt dat de graafmachine wel de taken kan (en mag zoals eerder besproken) verrichten die jij van het apparaat gaat verwachten. Zodoende is het belangrijk om wat onderzoek te doen naar de passende graafmachine. Maak zodoende een lijst van de taken die jij wilt uitvoeren met de graafmachine. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken welke mogelijkheden jij hebt om deze graafmachine te verplaatsen. Heb je een (kleine) aanhanger of een gehele vrachtwagen tot je beschikking? Dit heeft namelijk invloed op de grootte en de zwaarte van het apparaat dat je kan vervoeren. Ook moet je nadenken over de hydraulische prestatie die jij van de graafmachine verwacht.

Geef een reactie