Wat is het verschil tussen cold brew en ijskoffie?

Je staat in de koffiebar en wilt een lekker frisse koffie drinken. Maar er zijn zoveel opties en je weet niet waar te beginnen, laat staan dat je het verschil weet tussen cold brew en ijskoffie. Wat is het onderscheid en wat wil je bestellen? Wij helpen je op weg!

Van begin tot eind

Al vanaf de 15e eeuw drinkt de mens koffie. Maar ijskoffie werd pas geïntroduceerd rond 1940 in Algerije als ‘mazagran’ of ‘masagran’, vernoemd naar het Beleg om Mazagran. De Franse soldaten vochten toen tegen de Arabieren en Berbers, die meer bestand waren tegen de hitte in Algerije. Na een tijdje was de melk van de Fransen op en besloten ze water toe te voegen aan hun koffie en die koud te drinken. Zo probeerden ze zichzelf dus te verfrissen. Doorheen de eeuwen is ijskoffie geëvolueerd naar een zoeter drankje met meer melk en suiker. 

Cold brew heeft een andere geschiedenis. De eerste tekenen van dit kopje koffie vinden we in Japan. Al vanaf zeker 1600 waren de Japanners ‘Kyoto-style koffie’ aan het drinken. Critici durven zelfs zeggen dat de Japanners het van Nederlandse handelaars hebben geleerd, maar dat is niet bewezen. Ook cold brew is geëvolueerd en is in Japan een heuse kunst geworden waarbij het druppeltje per druppeltje wordt gebrouwen. 

Brouwproces en smaakverschillen

Druppeltje per druppeltje, duurt dat niet lang? Juist. Dat is ook een van de voornaamste verschillen tussen de twee soorten koffie. Cold brew wordt met koud water gemaakt, en ijskoffie niet. Het water waarmee cold brew wordt gemaakt mag maximum op kamertemperatuur zijn en trekt dan voor een tijdje in. Die periode kan twaalf tot wel vierentwintig uur duren. Het is cruciaal dat cold brew met koud water wordt gebrouwen, want als je koffie over ijs giet (zoals bij ijskoffie) wordt het wat zurig en waterig na een tijdje. Cold brew heeft dus een mildere smaak die minder zurig is, en heeft vaak ook een hoger cafeïnegehalte. Het is wel iets duurder in een bar, maar als je het zelf maakt gaat het ook langer mee tot zelfs twee weken. Ijskoffie drink je best meteen. 

Zelf maken 

Wil je zelf beginnen aan cold brew of ijskoffie? Vergeet dan zeker niet om de juiste (intense) bonen te gebruiken zoals die van Douwe Egberts. Begin met cold brew ook op tijd aangezien het minimum twaalf uur moet trekken. Je kan het bijvoorbeeld ‘s nachts laten trekken en ‘s ochtends meenemen. 

Bij ijskoffie zet je zelf de koffie en voeg je melk en suiker toe. Als je waterigheid wilt vermijden gebruik je trouwens best gecondenseerde melk in plaats van gewone. Voeg je zoetstof naar keuze toe en voila, genieten maar!

Geef een antwoord